اجرای پروژه تولید زعفران ارگانیک در روستای سنوبرای اولین بار در کشور

خانه   اخبار   اجرای پروژه تولید زعفران ارگانیک در روستای سنوبرای اولین بار در کشور

پس از انجام مطالعات و بررسیهای علمی و تحقیقاتی اولیه صورت گرفته و در نظرگرفتن پارامترهای گوناگون ، روستای سنو بعنوان منطقه مورد مطالعه برای پروژه تولید زعفران ارگانیک انتخاب گردید و در حال حاضر شرکت بیوسان ورکان بعنوان مجری طرح ، در حال اجرای پروژه الگویی تحقیقات – توسعه ای برای تولید و فرآوری زعفران بر اساس استانداردهای بین المللی سلامت غذا و دارو از طریق اجرای مدیریت پایدار تولید و حفاظت از محصولات کشاورزی و ارگانیک است.

ندا تقوی ، مدیر عامل شرکت بازرگانی بیوسان ورکان با اعلام این خبر به خبرنگار گناپا اظهار داشت: زعفران با نام گل سلامتي بعنوان یک محصول استراتژیک، بعد از پسته مهمترين و ارزشمندترين محصول کشاورزي صادراتي کشور محسوب مي گردد، وگرانبهاترين گياه زراعي موجود در کره زمين بشمار مي آيد که پيشينه تاريخي اين گياه که امروزه خواص دارويي بر خواص غذايي آن ارجحيت يافته به زمان مادها ، هخامنشيان ميرسد و ايران بعنوان سرزمين اصلي رويش بهترين و با کيفيت ترين زعفران دنيا ، با تأمين بيش از 96 درصد از نياز جهان بشمار مي آيد.
وی افزود : با توجه به اينکه کشاورزي و توليد محصول زعفران به عنوان مهمترين منبع درآمد مردم استان خراسان رضوي محسوب مي گردد و معيشت بخش قابل توجهي از ساکنين روستاهاي شهرستان گناباد از فروش محصولاتي چون زعفران تامين ميشود لذا وجود آلودگي هاي ميکروبي و شيميائي محصول زعفران، فقر خاک و عدم وجود الگوي مناسب کشت و فرآوري آن، از جمله محدوديت هاي اين محصول استراتژيک است که به عنوان مهمترين منبع درآمد اهالي محسوب ميشود.
تقوی ادامه داد: از آنجائیکه در سطح ملي بررسي هاي انجام شده نشان ميدهد که وضعيت باقيمانده سموم در بسیاری از محصولات کشاورزي در شرايط نگران کننده اي است که فراتر از اثرات بهداشتي باقيمانده سموم شيميائي و عناصر مضر درکودهاي شيميائي، تاثيرات منفي آنها بر موضوعات اجتماعي، اقتصادي، زيست محيطي و محدوديت هاي صادرات نيز قابل تأمل است . بنابراین برخی از اهدافی که برای این پروژه تعریف گردیده شامل :اجراي نظام کشاورزي مبتني بر بوم سازگار و توليد محصول سالم با هدف توسعه به سایر مناطق کشت و مديريت صحيح آب و خاک ،کاهش ميزان آلودگي ها و باقي مانده سموم و کودهاي شيميايي در محصول زعفران ، که از يک سو منجر به ارتقاء سطح سلامت محصول توليدي و افزايش اثر بخشي ترکيبات مؤثره آن و از سوي ديگر منجر به توسعه امنيت و سلامت غذا و ارتقاء سلامت و کنترل بيماريها و مسوميتهاي ناشي از کاربرد سموم و کودهاي شيميايي در بين افراد جامعه اعم از کشاورزان و مصرف کنندگان محصولات غذايي خواهد گرديد می باشد.
مدیر عامل شرکت بازرگانی بیوسان ادامه داد :افزايش انگيزه و رضایت مندی کشاورزان از طریق تولید محصول سالم و متمایز به لحاظ سطح کیفی ، توسعه صادرات و افزايش تأثير گذاري بر بازارهاي بين المللي از طریق تولید زعفران ارگانیک
و بسیاری از اهداف و برنامه های دیگر در بخش های محیط زیست و توسعه اجتماعی و اقتصادی و … در اهداف این طرح گنجانده شده است .
وی در مورد دلیل انتخاب روستای سنو برای این طرح گفت : پس از انجام مطالعات و بررسیهای علمی و تحقیقاتی اولیه صورت گرفته و در نظرگرفتن پارامترهای گوناگون ، روستای سنو بعنوان منطقه مورد مطالعه برای پروژه تولید زعفران ارگانیک انتخاب گردید چراکه روستای سنو با سطح زیرکشت بیش از 900 هکتار ، بعنوان قطب تولید زعفران در شهرستان گناباد محسوب میگردد.
تقوی در مورد همکاری با نهادهای علمی وپژوهشی مختلف تصریح کرد : از آنجائیکه این پروژه بصورت یک پروژه چند ديسيپلينه و به صورت فرابخشي تعریف گردیده ، شرکت بیوسان ورکان افتخار همکاری های علمی و اجرایی را با نهادها و مراجع علمی و تحقیقاتی از جمله ستاد توسعه پژوهش وکاربردگیاهان دارویی و طب ایرانی و دانشگاه علوم پزشکی شهرستان گناباد و تعدادی از اساتید و پژوهشگران صاحب نام در عرصه گیاهان دارویی و طب سنتی و سایر نهادهای علمی در سطح ملی و بین المللی دارد ضمن آنکه در این پروژه از همکاری های ارزشمند و بی دریغ شورای اسلامی و دهیاری و مردم فهیم و زحمتکش روستای سنو نیز بهره مند بودیم.
وی افزود: مدت زمان در نظر گرفته شده برای اجرای این پروژه الگویی تحقیقات – توسعه ای ، 3 سال زراعی میباشد که امسال اولین سال اجرای طرح محسوب می گردد. البته پس از پایان این مدت در صورت نیاز به انجام مطالعات و بررسی های علمی ، مدت زمان اجرای طرح می تواند افزایش یابد.
تقوی یادآور شد: با توجه به هدف اصلی پروژه که طراحي و تدوين متدولوژي و خطوط راهنمای توليد و فرآوري محصول استاندارد و ارائه الگوي مناسب در مديريت توليد و حفاظت از محصول زعفران به گروههاي هدف از جمله کشاورزان و کارشناسان و دست اندرکاران بخش صنايع غذايي و دارويي کشور میباشد، پس از دستیابی به نتایج علمی و عملی حاصل از اجرای طرح در منطقه مورد مطالعه روستای سنو ، این پروژه در مقیاس وسیعتر و با ابعاد گسترده تری در خراسان رضوی اجرا خواهد گردید.

Comments are closed.